فرهنگ و سنت مردم قشم

مردم قشم و  فرهنگ و سنت آنها ،بخش عمده ای از لذت  سفر به قشم آشنایی هایی است که برای ما نسبت به فرهنگ و سنت و مردم شهر و حتی خاطرات اهالی، سنت ها، رسوم ، پوشش، فرهنگ بومی حتی خوراکی ها و خوردنی هایی است که مخصوص آنجا است ، پیدا می‌کنیم.

در این مقاله درمورد فرهنگ و سنت مردم خونگرم قشم صحبت می‌کنیم و در مورد مراسم و جشن ‌های سنتی منطقه و تاریخچه آنها به نکاتی اشاره می‌کنیم که کمتر کسی به این مسائل پرداخته است.

ما قدم در هر سرزمین که بگذاریم همواره به دنبال ثبت خاص ترین تجربه ی ممکنیم.

فرهنگ-و-سنت-مردم-قشم-1

تجربه ای که ثبتش کنیم، حالا چه در عکس های یادگاری از سفر چه در حافظه و خاطراتمان که برای دوستمان تعریف کنیم که رفتیم و این رخداد خاص که همان تجربه ما است را بازگو کنیم در عکس ها نشانش دهیم و هیچ شهری در هیچ جای دنیا نیست که چنین خاطره ای را برای ما رقم نزده باشد.در مورد آداب و رسوم مردم قشم قبلا صحبت کردیم و در این مقاله به صورت کاملتر در مورد مراسم سنتی، اداب، زبان و پوشش مردم اطلاعات کاملتری را برایتان بازگو میکنیم.

فرهنگ-و-سنت-قشم1

اگر این برای هر جای دنیا باشد که باید گفت در شهرهای ایران صد چندان است. و هر چه در مسیر شهرهای جنوبی باشیم که کمتر با مدرنیسم تلفیق شده اند و اگر مدرنیته ای می بینیم به قدری تفکیک شده است که از رنگ ملون زیبای شهری نکاهیده است.

هر بخش از این خاک پهناور از قاعده مستثنا نیست، از آذربایجان تا گنبد کاووس، از مازندران تا بوشهر. ولی این ماجرا در جنوب این مرز و  بوم متفاوت است.

اینجا فرهنگ خاص خود را دارد. حرف از استان هرمزگان و جزایر لارک و لاوان و قشم است.

اکثر مردم این منطقه همچنان فرهنگ بومی خود را دارند و با حضور توریسم فراوانی که در این منطقه است دستخوش تاثیرند. این منطقه کم درگیر مدرنیته نشده است.

پاساژها و مراکز خرید و مال ها نتوانسته اند این هویت دوست داشتنی خاص این منطقه را از آن ها دریغ کنند. هتل ها و رستوران ها و سواحل تفریحی نتوانسته اند اصالت به جا مانده از پیشینیان را از آنها بگیرند.

این فرهنگ در روزمرگی های مردم نهان و در عین حال در پوشش و خوراک و مراسم آنها هویدا است.

می توان دلیل حفظ این اصالت را در موضوع دیگری هم جست. جزیره ای بودن جغرافیای این منطقه گویی در مقابل تغییرات فراوان ایستاده است و این هویت مانند یک میراث ارزشمند و گنجینه ای ستودنی در زندگی روزمره مردم این منطقه جاری است.

فرهنگ-و-وسنت-مردم-قشم-6

ارتباطات قوی فامیلی و قومی، مهمان نوازی و خونگرمی، بزرگداشت سنت های قدیمی و … همه از اصالت مردم این سرزمین است چیزی که متاسفانه در بسیاری از شهر های دیگر از بین رفته است.

فرهنگ این منطقه و مشخصا جزیره قشم چونان کتابی است که هر ورقش مملو از شگفتی است، داستانی که نشنیده ایم و ندیده ایم.

روستای-لافت2

حالا بیایید چند صفحه از این کتاب ارزشمند را ورق بزنیم. اما شنیدن کی بود مانند دیدن. ما برای شما فرهنگ و سنت این منطقه را، جزیره قشم را ورق می زنیم اما توصیه ی ما این است که بروید و ببینید و لذت ببرید.

فرهنگ و سنت مردمان قشم8

جشن نوروز صیاد مردم قشم

اگر دریا برای ما یک زیبایی بی کران است، یک شگفتی زیبا، آبی بی انتها است در خطه های منتهی به دریا، در آنجا که رزقشان و معیشتشان و کسب و کارشان به دریا وابسته است پس باید تعاملی و مراسمی برای مناسبات خود با دریا داشته باشند.

جشن نوروز صیاد یا جشن میگو در جزیره قشم

یکی از این مراسم جشن نوروز صیاد است. درست روز اول مرداد که نه از دریا ماهی می گیرند و نه حتا غذای دریایی می خورند.

صید کوسه و خیلی از ماهی ها اتمام یافته و به پاس این یک سال کاری این یک سال ماهی گیری و ارتزاق از دریا جشنی به پا است.

مردم لباس های رنگی می پوشند و کنار دریا می روند. آن ها فکر می کنند که آب دریا در این روز شفابخش است و بیماری هایشان را شفا می دهد پس به رویشان از آب دریا می ریزند و لباس هایشان را به اب دریا می زنند تا نحسی یک سال گذشته را به آب بدهند تا ببرد.

فرهنگ و سنت مردم قشم 10

در این روز بزرگان دعا می خوانند تا از گزند حیوانات در امان باشند. درب خانه هاشان را با خاک سرخ تزیین می کنند و در این روز آداب و مناسکی دارند که باید به نظاره نشست که کلمه ار وصفش عاجز است. دیدن مراسم شکرگزاری جزیره قشم روز اول مرداد خالی از لطف نیست.

مراسم زنبیل گردانی مردم قشم

وقتی در منظقه ای باشید که ریشه در هویت و فرهنگ سنت خود دارد، هر اتفاقی یک راهکار سنتی دارد حتا اگر دیگر آنقدر علم پیشرفت کرفته باشد که از ان مناسک چیزی جز ظاهر به زعم ما باقی نمانده باشد.

مراسم زنبیل گردانی قشم
مراسم-زنبیل-گردانی-1قشم

در این منطقه اگر کودکی نتواند پس از دو سال راه برود. کودکان همسایه او را در زنبیلی از برگه درخت خرما می گذارند و با خواندن اشعاری که بومیان آنجا اعتقاد دارند باعث راه رفتن کودک خواهد شد در شهر و روستا می گردانند.

جشن نخل و خرما مردم قشم

مگر می شود در خطه ای که مملو از نخلستان های فراوان است برای نخل ها و خرماهایش جشنی نباشد.

یکی از جشن های معروف و مطرح این مرز و بوم جشن نخل و خرما است که باغداران خرماهای تازه خود را به فروش می‌رسانند و محصولاتی را که از خرما تهیه می‌کنند (مانند شیره، سرکه، نان، بیسکوییت، رولت، مربا را عرضه می‌کنند.

جشن-نخل-و-خرما3
جشن-نخل-و-خرما2

محصولات دیگری مانند زنبیل، سبد، دمپایی، جارو و … نیز که از درخت نخل تهیه می‌شوند در این جشن پیدا می‌شود.

اگر در زمانی که شما به قشم سفر می کنید این مراسم به راه باشد،  می‌توانید خرماهای تازه آلوستری، مصلی، مرداسنگ، شیخ کمالی و هلیلی را از مردم محلی به عنوان سوغات قشم خریداری نمایید.

مولودی خوانی مردم قشم

در خطه ای که هویتی تاریخی دارد. بخشی از فرهنگ را می توان در اشعار و مولودی و تعزیه خوانی یافت.

مراسم مولودی خوانی چهار بار در سال و همزمان با چهار واقعه تاریخی اسلامی برگزار می شود: عید فطر، عید قربان، معراج و ولادت پیغمبر اسلام خضرت محمد.

مراسم مولودی خوانی هر شب ساعت 8 در مساجد با حضور زنان و مردان و کودک آغاز می شود. که همه اطراف مولودی خوان جمع می شوتد و شمع و چراغ روشن می کنند و در ساعت 11 به پایان می رسد.

فرهنگ و سنت مردمان قشم1

آیین زار مردم قشم

در فرهنگ بومی مردم جزیره قشم و استان هرمزگان، بادهای سحرآمیزی وجود دارد که می‌تواند آ‌ن‌ها را جادو یا بیمار کند.

طبق اعتقادات این مردم، اگر کسی بیماری لاعلاجی داشته باشد، حتما برخوردی با بادهای زار داشته است و برای درمان باید جنی که بر او نفوذ کرده را طبق یک مراسم بیرون آورند.

آیین-زار-در-قشم1
آیین-زار-در-قشم2

افرادی که توانسته‌اند بر باد زار فائق شوند، بابا زار یا ماما زار نام دارند و مراسمی برای بیرون آوردن باد زار از بدن افراد مبتلا برگزار می‌کنند.

پیش از اجرای مراسم باید افرادی با چوبی از جنس خیزران در آبادی‌ها بگردند و اهالی را از برگزاری مراسم زار آگاه کنند. مردم برای شرکت در این مراسم، باید لباس‌های تمیز بپوشند و عطر بزنند.

این مراسم که اغلب در روزهای چهارشنبه برگزار می‌شود و طی آن ماما زار یا بابازار یک دهل را در دست گرفته و آن را می‌نوازند.

شرکت کنندگان در آیین زار، نه سلام می‌کنند و نه هیچ صحبتی خواهند کرد. در نهایت موی بز در مراسم آتش زده می‌شود تا جن از بدن بیمار بیرون بیاید. خواندن آواز و نواختن آهگ زار، نقطه پایانی مراسم است.

موسیقی-مردم-قشم

مراسم قبله دعا مردم قشم

یکی دیگر از رسم های مردم این جزیره جشن قبله دعا است که باز هم به آب مربوط می شود.

زمانی که باران در این سرزمین کم می شود و چاه ها و قنات ها رو به خشکی می روند مردم برای درخواست باران و دعا کردن به نزدیکی درخت کُنار خاصی در جزیره می روند که از قدیم تا کنون محل تجمع مردم در زمان دعای باران بوده است؛

مراسم-قبله-دعا-مردم-قشم

مردم اعتقاد دارند در طول مراسم نباید پشت به درخت بایستند، همین طور هنگام دعا خواندن غذا می پزند و آن را بین فقرا تقسیم می کنند و حتی مقداری از آن غذا را نیز پای درخت می ریزند تا حیوانات هم سهمی از آن داشته باشند؛

مراسم-قبله-دعا-مردم-قشم-1

علاوه بر این درخت کُنار معروف، روستایی دیگر به نام کابلی در منطقه غرب و همین طور روستایی در جنوب قشم وجود دارد که عده ای دیگر از مردم برای دعای باران به این مناطق می روند؛

این مراسم دعا معمولا در چند شب برگزار می شود و وعده های مختلفی به فقرا نذری داده می شود.

مراسم عروسی مردم قشم

مراسم عروسی در قشم کاملا به شکل سنتی برگزار می شود و مردم چند شبانه روز پایکوبی می کنند، مخارج عروسی به عهده داماد است و علاوه بر آن داماد باید چندین لباس سنتی نیز  برای عروس تهیه کند.

بیش تر کارهای مراسم توسط زنان فامیل انجام می شود، از خواستگاری گرفتن تا رسومی مانند حنابندان. زنان معمولا در طی چند روز به خانه عروس می روند و هدایایی مانند طلا و پارچه با خود می برند و در روز اصلی تمام اعضای خانواده از جمله پدر عروس نیز دور هم جمع می شوند؛

مراسم-عروسی-در-قشم2

جشن و پایکوبی چند روز است که ابتدا خانواده عروس و داماد جداگانه جشن می گیرند و در روز آخر عروس را به سمت خانواده داماد راهی می کنند، یکی از مراسم های مهم دیگر حنابندان است، که معمولا دو روز قبل از عروسی انجام می شود و زنان این جزیره نقش و نگاری زیبا با حنا روی دست و پاهای عروس می کشند و آن را برای مراسمی با شکوه آماده می کنند.

سنت حنابندان از سنت های مرسوم بسیاری از مناطق ایران است اما مردم این جزیره نقش و نگار زیبا و هنرمندانه ای می کشند، حتی در بسیاری از خیابان های قشم جلوی درب پاساژها زنانی محلی برای گردشگران نقش حنا می کشند و اتفاقا گردشگران داخلی و خارجی زیادی از این کار استقبال می کنند.

مراسم-عروسی-در-قشم1

این مراسم از مهم ترین جشن های بومی منطقه قشم است هرچند که در روستاها و قسمت هایی از قشم مراسم دیگری مانند جشن میگو، زنبیل گردانی و … نیز دیده می شود.

مردم قشم از جمله مردمی هستند که اصالتشان را از دست نداده اند و در دنیای امروزی بخش عظیمی از آداب گذشتگان خود حفظ کرده اند. قطعا شما هم از جاذبه های اعجاز انگیز قشم شنیده اید اما نکته مهم تر مهمان نوازی و خوش رویی مردم این منطقه است که هر گردشگری را به خود جذب می کند.

این مردم در طی سال های طولانی پذیرای تجار و بازرگانان خارجی و داخلی زیادی بوده اند و به همین جهت نیز بسیار مهمان دوست هستند.

زبان مردم قشم

زبان محلی مردم قشم جزیرتی است که ترکیبی از گویش‌های ایرانی از جمله لارستان، بندری، مینابی، عربی و برخی از زبان‌های هندی، زنگبار و حبشی آفریقایی، انگلیسی و پرتغالی است.

زبان-مردم-قشم

مردم محلی لارَک به زبان کُمزاری تکلم می‌کنند که امروزه در حدود 4000 تا 5000 نفر هستند.

این نیز توسط کمزاری‌ها در ساحل کمزار شبه جزیره موساندام در شمال عمان صحبت می‌شود. این تنها زبان ایرانی است که به طور انحصاری در شبه جزیره عربستان نیز در بین مردم تکلم می‌شود.

پوشش مردم قشم

لحظه ای که بخواهیم از پوشش مردم قشم بگوییم حتما تصاویر پر نقش و نگار لباس ها جنوبی مخصوصا زنان این منطقه که المان هایی از هند و آفریقا در آن نهفته است به ذهن متبادر می شود.

لباس های زنان قشم که کندوره نام دارد در کنار شلوار سوزن دوزی قرار می گیرد. روسری ای به نام لیسو و برقعی که بر صورت می زنند و حصیر سنتی چیدا.

پوشش-زنان-در-قشم23
پوشش-زنان-در-قشم-2

بعضی از زنان نیز لوازم جانبی طلایی رنگ را به ماسک‌ خود اضافه می‌کنند.

همچنین یک روسری نرم با دستبند به نام جِلوی وجود دارد که در مراسم عروسی به جای لِیسو استفاده می‌شود.

بیشتر زنان در قشم دو نوع نقاب یا بُرقِع یا پوشش‌ صورت دارند که تنها برای اهداف مذهبی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، بلکه از تاریخی دور فرهنگی نهفته در خود دارد.

این نقاب شبیه ابرویی کلفت یا سبیل مردانه است و به دلیل اینکه زنان در گذشته در برابر هجوم غریبه‌ها محافظت شوند و آنها زنان را با مردان به اشتباه بگیرند، این نقاب را بر روی صورت خود قرار می‌دادند.

هم‌چنین مدلی دیگری که پوشش دوزی مستطیلی شکل دارد که فقط چشم‌ها را نمایان می‌کند و از چهره در برابر باد، شن و آفتاب محافظت می‌کند.

پوشش-زنان-قشم68
پوشش-زنان-در-قشم3

زنان همچنین لباس‌های بلند رنگارنگ و گل‌دار بر تن می‌کنند، اما ممکن است در این بین چادر سیاه هم بر تن زنان ببینید، این نیز ماهیت محافظتی در جهت فریب مردان غریبه را دارد.

مردان قشمی نیز به مانند تمامی شهرهای جنوبی کشور لباس بلندی به نام جیما یا دیشداسا می‌پوشند و یک پارچ سفید در اطراف سر می‌بندند. تا نزدیک پاها و شلوار سفید بر تن می‌کنند که کاملا بر حسب جغرافیای محیط (آب و هوای گرم) طراحی شده است.

موسیقی مردم قشم

حتما وقتی به یاد موسیقی جنوب بیفتید آن بخش از طرب انگیزی و انرژی فراوانی که به شما ارزانی می دارد را در ذهنتان تداعی می شود.

فرهنگ و سنت مردم قشم

این نوع از موسیقی در جزیره قشم نیز با شور و حرارت بیشتری در مراسم‌های گوناگون اعم از: عروسی و رسوم بومی همچون زار نواخته می‌شود. سازهایی که معمولا در موسیقی جنوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد، شامل: دف، دُهُل، دایره، عود است.

که همین شور و هیجان در مراسم شاد در عزاداری ها این شور و هیجان به سوز و گداز بدل می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

به این مقاله امتیاز بدید.*

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.