آداب و رسوم قشم

اگر تا به‌حال آیین‌های محلی با قدمت صدها سال ندیده‌اید بهتر است به قشم سفر کنید! زیرا آداب و رسوم‌های محلی این منطقه به قوت سال‌ها پیش در این جزیره برگزار می‌شوند و شما می‌توانید این آداب و رسوم‌ها را از نزدیک ببینید. جالب است بدانید که مردم قشم قرن‌هاست که آیین‌های محلی خود را انجام می‌دهند و این موضوع یکی از دالیل مهم و جذاب برای افرادی که به قشم سفر می‌کنند، محسوب می‌شود. زیرا از این طریق هم می‌توانند با فرهنگ مردم این جزیره آشنا شوند و هم رسم‌های جالب را از نزدیک ببینند. در ادامه با این آداب و رسوم آشنا می‌شویم.

جشن نخل و خرما قشم
جشن نخل و خرما قشم

جشن نخل و خرما

جنوب کشور عزیزمان ایران پر است از نخلستان‌های زیبا. بخشی از مردم قشم نیز درآمد خود را مدیون همین درختان سر به فلک کشیده زیبا هستند. یکی از پرطرفدارترین آداب و رسوم مردم جزیره قشم مربوط به جشن نخل و خرماست که طی آن، باغداران خرماهای تازه خود را به فروش می‌رسانند و محصولاتی را که از خرما تهیه می‌کنند (مانند شیره، سرکه، نان، بیسکوییت، رولت، مربا و …) را عرضه می‌کنند.  محصولات دیگری مانند زنبیل، سبد، دمپایی، جارو و … نیز که از درخت نخل تهیه می‌شوند در این جشن پیدا می‌شود.

در جشن نخل و خرما که بخشی از فرهنگ مردم جزیره قشم را نشان می‌دهد، موسیقی‌های سنتی و بازی‌های متنوع اجرا می‌شود. اگر با تور قشم به این شهر سفر می‌کنید می‌توانید خرماهای تازه آلوستری، مصلی، مرداسنگ، شیخ کمالی و هلیلی را از مردم محلی به عنوان سوغات قشم خریداری نمایید.

مراسم زار قشم
مراسم زار قشم

مراسم زار

داستان گرفتار شدن جن و بیرون کشیدن آن از تن انسان همچنان در این منطقه ادامه دارد!

برخی از اهالی قشم معتقدند هر کس بیمار می‌شود احتمالا با بادهای زار برخورد کرده و جنی به بدنش نفوذ کرده است. بنابرین جن را از بدن فرد بیرون می‌کشند.

اما چگونه جن را بیرون میکشند؟ !

ماما زار یا بابا زار افرادی را مامور می‌کنند که با چوب خیزران در آبادی‌ها بگردند و مردم را خبردار کنند پس از آنکه مردم باخبر شدند و در مکانی دور هم جمع شدند. مادر یا بابای زار دهلی مینوازد و آواز می‌خواند. با نواختن موسیقی خاص و آوازی که زبان آن ترکیبی نامفهوم از زبان‌های سواحل آفریقایی، عربی و هندی است، بیماری را از بدن فرد بیرون می‌کشد.

مراسم زنبیل گردانی قشم
مراسم زنبیل گردانی قشم

مراسم زنبیل گردانی

کودکانی که پس از دوسال نمی‌توانند راه بروند، پدر و مادرهای زیادی را نگران می‌کنند. در میان آداب و رسوم شهر قشم، یک مراسم برای این کودکان برگزار می‌شود که طی آن، خانواده‌های این کودکان، آن‌ها را در زنبیلی که از برگ درخت خرما و چوب آن تهیه شده، می‌‌گذارند. فرزندان بزرگتر همسایه‌ها، زنبیل را نگه می‌دارندو شعرهای مخصوصی می‌خوانند. مردم قشم اعتقاد دارند که این اشعار باعث می‌شود کودکان بتوانند بزودی راه بروند.

مراسم قبله دعا

وقتی مدت زیادی باران نمی‌بارد مردم در مکانی بیرون از شهر جمع می‌شوند، غذا می‌پزند و بین فقرا تقسیم می‌کنند و مقداری از آن را اطراف درختان می‌ریزند تا پرندگان و حیوانات از آن تغذیه کنند.

مولودی خوانی

مردم قشم مولودی را که به صورت خواندن مدح و قصائد برای حضرت محمد(ص) است در شب تولد و شب معراج ایشان در مساجد و مراسم عروسی از ساعت 8 تا 11 شب می‌خوانند.